Pazar, Kasım 10, 2024
Gazete Makaleleri

İhram Ve Hükümleri

İhram, iki parçalı bez olup, iple bağlanmaz, düğümlenmez. Tavafa başlarken, ihramın ortasını sağ koltuk altından geçirip, iki ucunu sol omuz üstüne getirmek sünnettir.
Hac, umre, ticaret veya herhangi birşey için uzaktan gelenlerin, mikât denilen yerleri, ihramsız geçerek, Mekke-i mükerreme Haremi’ne girmeleri haramdır. Geçenin, geri mikâta gelip ihrama girmesi lazımdır. İhrama girmezse, kurban kesmek gerekir.

Mikât denilen yerler ile, Harem-i Mekke arasına Hil denir. Mikâttan geçerken, bir iş için Hil’de kalmaya niyet edenlerin ve Hil’de oturanların, hacdan başka niyet ile, ihramsız Harem’e girmeleri caizdir. Mikât yerlerini geçerken, niyet ederek ve telbiye yaparak, usûlü ile, ihrama girilir. Mikât yerinden önce, hatta kendi memleketinde de giymek caiz ve daha iyidir.

İhramlıya yasak olanlar

1- Karadaki av hayvanlarını öldürmek,

2- Dikilmiş elbise giymek,

3- Bir yerini tıraş etmek,

4- Cima etmek,

5- Kavga ve münakaşa etmek,

6- Koku sürünmek,

7- Tırnak kesmek,

8- Mest, ayakkabı giymek ve başını örtmek [Erkek için]

9- Eldiven, çorap giymek,

10- Kendiliğinden çıkan ot ve ağaçları koparmak.

Bunları bilerek veya bilmeyerek, unutarak yapanlara, kurban, sadaka cezaları lazım olur. Ceza olarak kesilen kurban etinden sahibi yiyemez. İfrad hacda bir kurban icap ettiren suçu, karin hacı işlerse, biri umre için, iki tane kesmesi lazımdır.

İhramlıya yasak olmayanlar

1- Pire, her türlü sinek, başkasının üzerinde bulunan bit, fare, yılan, akrep, kurt, çaylak gibi zararlı ve insana saldıran hayvanları öldürmek,

2- Başını sabun ile yıkamak,

3- Terlik gibi üstü açık ayakkabı giymek,

4- Diş çektirmek,

5- Renkli ihram giymek,

6- Gusletmek,

7- Başına dokundurmamak şartı ile, tavan, çadır, şemsiye altında gölgelenmek,

8- Başı âdet olmayan şey ile [tas, tepsi] örtmek, paket gibi şeyler koymak,

9- Beline kuşak, kemer, para kesesi, silâh bağlamak,

10- Yüzük takmak,

11- İnsanların dikip yetiştirdiği sebze ve ağaçları koparmak,

12- Düşman ile dövüşmek,

13- Kadınların, deriye değmemek üzere yüzlerini örtmeleri ve dikilmiş elbise, mest, çorap giymeleri, örtü altına zinet eşyası takmaları caizdir.

Bir hacı, Arefe günü, öğle ezanından bayramın birinci günü, sabah namazı vaktine kadar olan zaman içinde, Arafat’ta biraz dursa veya ihramlı olarak Arafat’tan geçse veya ihramlandıktan sonra hasta olup, uykuda iken, baygın iken sedye içinde veya başka bir şeyle taşınarak nüsükler yaptırılırsa veyahut ihrama girmeden önce, hasta olan, bayılan yerine başkası ihrama girip, bu uyanmadan, ayılmadan önce, o, bunun yerine de nüsükleri ayrıca yaparsa veya Arefe günü olduğunu bilmeyerek, Arafat’ta dursa, haccı sahih ve tavaf-ı kudûm sâkıt olur. O yerin Arafat olduğunu bilmek ve niyet etmek lazım değildir. O gün veya gece, Arafat’ta bulunmayan veya Arafat’tan geçmiyen hacı olmaz.

Zemzem içmeyi bir nimet bilmelidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Zemzem, doyurucu ve hastaya şifa vericidir.)

(Zemzemi, belalardan korunmak niyeti ile içeni Allah korur.)

Abdullah ibni Mübarek hazretleri, (Resulullah “Zemzem, içildiği niyete göre faydalı olur” buyurduğu için, ben de kıyamette susuzluktan kurtulmak için zemzemi içiyorum) derdi. İbni Abbas hazretleri de, zemzem içerken, (Ya Rabbi, senden faydalı ilim, bol rızık ve her türlü hastalıktan şifa istiyorum) diye dua ederdi. (Devamı var)